
WAC 284-50-080  Preexisting conditions.  (1) An advertisement 
which is subject to the requirements of WAC 284-50-070 shall, in nega-
tive terms, disclose the extent to which any loss is traceable to a 
condition existing prior to the effective date of the policy. The use 
of the term "preexisting condition" without an appropriate definition 
or description shall not be used.

(2) When a policy does not cover losses resulting from preexist-
ing conditions, no advertisement of the policy shall state or imply 
that the applicant's physical condition or medical history will not 
affect the issuance of the policy or payment of a claim thereunder. 
This rule prohibits the use of the phrase "no medical examination re-
quired" and phrases of similar import, but does not prohibit explain-
ing "automatic issue."  If an insurer requires a medical examination 
for a specified policy, the advertisement if it is an invitation to 
contract shall disclose that a medical examination is required.

(3) When an advertisement contains an application form to be com-
pleted by the applicant and returned by mail for a direct response in-
surance product, such application form shall contain a question re-
quiring a response by the applicant or a statement in prominent type, 
all in capital letters, which reflects the preexisting condition pro-
visions of the policy immediately preceding the blank space for the 
applicant's signature. For example, such an application form shall 
contain a question substantially as follows:

 "Do you understand that this policy will not pay 
benefits during the first  . . . .  year(s) after the issue 
date for a disease or physical condition which you 
now have or have had in the past?"  □ YES

 

Or a statement in prominent type, all capitalized, substantially as 
follows:

"I UNDERSTAND THAT THE POLICY APPLIED FOR WILL NOT PAY BENEFITS FOR 
ANY LOSS INCURRED DURING THE FIRST  . . . .  YEAR(S) AFTER THE ISSUE DATE 
ON ACCOUNT OF DISEASE OR PHYSICAL CONDITION WHICH I NOW HAVE OR HAVE HAD IN 
THE PAST."

[Order R-76-2, § 284-50-080, filed 3/4/76; Order R-73-1, § 284-50-080, 
filed 2/28/73, effective 4/1/73.]
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