
HB 1137-S - DIGEST

(DIGEST AS ENACTED)

Declares that it is the purpose of this act to protect the
public health, safety, and welfare, and to provide for state
administrative control, supervision, licensure, and regulation of
the practice of physical therapy.

Declares an intent that only individuals who meet and maintain
prescribed standards of competence and conduct be allowed to engage
in the practice of physical therapy as defined and authorized by
chapter 18.74 RCW.

Declares that it is unlawful for any person to practice or in
any manner hold himself or herself out to practice physical therapy
or designate himself or herself as a physical therapist, unless he
or she is licensed in accordance with this act.

Requires a physical therapist to refer persons under his or
her care to appropriate health care practitioners if the physical
therapist has reasonable cause to believe symptoms or conditions
are present that require services beyond the scope of practice
under this chapter or when physical therapy is contraindicated.

Provides that a physical therapist may perform
electroneuromyographic examinations for the purpose of testing
neuromuscular function only by referral from an authorized health
care practitioner and only upon demonstration of further education
and training in electroneuromyographic examinations as established
by rule.  Within two years after July 1, 2005, the secretary shall
waive the requirement for further education and training for those
physical therapists licensed under this chapter who perform
electroneuromyographic examinations.

Declares that physical therapists are responsible for patient
care given by assistive personnel under their supervision.  A
physical therapist may delegate to assistive personnel and
supervise selected acts, tasks, or procedures that fall within the
scope of physical therapy practice but do not exceed the education
or training of the assistive personnel.

Declares that nothing in this act may be construed to prohibit
other licensed health care providers from using the services of
physical therapist assistants, physical therapist aides, or other
assistive personnel as long as the licensed health care provider is
responsible for the activities of such assistants, aides, and other
personnel and provides appropriate supervision.
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