
RCW 18.74.180  Professional and legal responsibility—Supervision 
of assistive personnel.  A physical therapist is professionally and 
legally responsible for patient care given by assistive personnel 
under his or her supervision. If a physical therapist fails to 
adequately supervise patient care given by assistive personnel, the 
board may take disciplinary action against the physical therapist.

(1) Regardless of the setting in which physical therapy services 
are provided, only the licensed physical therapist may perform the 
following responsibilities:

(a) Interpretation of referrals;
(b) Initial examination, problem identification, and diagnosis 

for physical therapy;
(c) Development or modification of a plan of care that is based 

on the initial examination and includes the goals for physical therapy 
intervention;

(d) Determination of which tasks require the expertise and 
decision-making capacity of the physical therapist and must be 
personally rendered by the physical therapist, and which tasks may be 
delegated;

(e) Assurance of the qualifications of all assistive personnel to 
perform assigned tasks through written documentation of their 
education or training that is maintained and available at all times;

(f) Delegation and instruction of the services to be rendered by 
the physical therapist, physical therapist assistant, other assistive 
personnel, or physical therapy aide including, but not limited to, 
specific tasks or procedures, precautions, special problems, and 
contraindicated procedures;

(g) Timely review of documentation, reexamination of the patient, 
and revision of the plan of care when indicated;

(h) Establishment of a discharge plan.
(2) If patient care is given by a physical therapist assistant, 

or other assistive personnel, supervision by the physical therapist 
requires that the patient reevaluation is performed:

(a) The later of every fifth visit or every thirty days if a 
physical therapist has not treated the patient for any of the five 
visits or within the thirty days;

(b) When there is any change in the patient's condition not 
consistent with planned progress or treatment goals.

(3) Supervision of assistive personnel means:
(a) Physical therapist assistants may function under direct or 

indirect supervision;
(b) Physical therapy aides must function under direct supervision 

at all times. Other assistive personnel must function under direct 
supervision when treating a patient under a physical therapy plan of 
care;

(c)(i) Except as provided in (c)(ii) of this subsection, at any 
one time, the physical therapist may supervise up to a total of three 
assistive personnel, who may be physical therapist assistants, other 
assistive personnel, or physical therapy aides. If the physical 
therapist is supervising the maximum of three assistive personnel at 
any one time, no more than one of the assistive personnel may be a 
physical therapy aide. The physical therapist has the sole discretion, 
based on the physical therapist's clinical judgment, to determine 
whether to utilize assistive personnel to provide services to a 
patient.
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(ii) A physical therapist working in a nursing home as defined in 
RCW 18.51.010 or in the public schools as defined in RCW 28A.150.010, 
may supervise a total of only two assistive personnel at any one time.

(iii) In addition to the assistive personnel authorized in (c)(i) 
and (ii) of this subsection, the physical therapist may supervise a 
total of two persons who are pursuing a course of study leading to a 
degree as a physical therapist or a physical therapist assistant. 
[2018 c 222 § 2; 2013 c 280 § 2; 2007 c 98 § 16.]
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