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388-454-0005WAC 388-454-0005  Can I get TANF or SFA benefits 
for the child living with me? (1) You can get temporary 
assistance for needy families (TANF) or state family assis-
tance (SFA) for a child you live with if you are responsible 
for the care and control of the child and you are the child's:

(a) Parent or other relative as defined in WAC 388-454-
0010;

(b) Court-ordered guardian or court-ordered custodian; 
or

(c) Other adult acting in loco parentis (in the place of a 
parent).

(2) If a child lives with more than one relative or parent 
because the relatives share custody of the child:

(a) We include the child in the assistance unit (AU) of 
the parent or relative that the child lives with for the majority 
of the time; or

(b) If relatives share physical custody of the child in 
equal amounts, we include the child in the AU of the parent 
or relative that first applies for assistance for the child.

(3) If you or the child in your AU is temporarily absent 
from the home according to WAC 388-454-0015 and 388-
454-0020, you can still get TANF or SFA during the absence.
[Statutory Authority:  RCW 74.04.050, 74.04.057, 2000 2nd sp.s. c 1. 01-03-
121, § 388-454-0005, filed 1/22/01, effective 3/1/01. Statutory Authority: 
RCW 74.04.050, 74.04.055, 74.04.057 and 74.08.090. 98-16-044, § 388-
454-0005, filed 7/31/98, effective 9/1/98.]

388-454-0006WAC 388-454-0006  The department makes back-
ground checks on adults who are acting in place of a par-
ent without court-ordered custody. (1) We check your 
background when you ask for TANF or SFA benefits for a 
child who:

(a) Is not related to you; and
(b) Lives with you but you do not have a court order that 

gives you legal custody of the child.
(2) A child who is not related to you cannot receive 

TANF/SFA benefits while living with you until we have 
completed a background check and the results of the back-
ground check meet the criteria in subsection (3) through (5).

(3) A child who is not related to you cannot receive ben-
efits while living with you if:

(a) You have been convicted of a crime listed in WAC 
388-06-0170; or

(b) You have been convicted of a crime listed in WAC 
388-06-0180 within the last five years.

(4) We review your background when you have been 
convicted of a crime listed in WAC 388-06-0180 more than 
five years ago to determine your character, suitability, and 
competence to receive benefits for a child not related to you. 
We consider the following factors:

(a) The amount of time that has passed since you were 
convicted;

(b) The seriousness of the crime that led to the convic-
tion;

(c) The number and types of convictions in your back-
ground; and

(d) Your age at the time of the conviction.
(5) When you have a conviction for a crime other than 

those listed in WAC 388-06-0170 or 388-06-0180 we review 
your background as described in subsection (4) above.

(6) Expunged or sealed conviction records do not count 
against you.
[Statutory Authority:  RCW 13.32A.080, 13.32A.082, 74.04.050, 74.08.090, 
74.12.290, 74.12.450, 74.12.460. 02-01-011, § 388-454-0006, filed 12/7/01, 
effective 1/7/02.]

388-454-0010

WAC 388-454-0010  Do I have to be related to a child 
in order to get TANF or SFA for the child? To get TANF 
or SFA, a child must live with a parent, other relative, court-
ordered guardian, court-ordered custodian, or other adult act-
ing in loco parentis.

(1) We consider the following people as parents for 
TANF and SFA:

(a) The child's natural or adoptive parent; or
(b) A stepparent who is legally obligated to support the 

child.
(2) We consider a man as a child's natural father if the 

relationship is:
(a) Made under a judgment or order under RCW 

26.26.130 that set the relationship between the parent and 
child; or

(b) Presumed under the Uniform Parentage Act (chapter 
26.26 RCW).

(3) When a child lives with a relative, the relative must 
be one of the following relationships to the child in order for 
that child to be eligible for TANF or SFA:

(a) The following blood relatives (including relatives of 
half blood) or their spouses:  Siblings, first cousins (including 
first cousins once removed), nephews and nieces, and per-
sons of earlier generations (including aunts, uncles and 
grandparents) as shown by the prefixes of great, great-great, 
or great-great-great;

(b) A natural parent whose parental rights were termi-
nated by a court order;

(c) A stepparent who no longer has to support the child 
because:
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(i) The child's natural or adoptive parent died; or
(ii) Divorce or dissolution ended the marriage between 

the stepparent and the child's natural or adoptive parent.
(d) A step sibling even if the marriage between the step 

sibling's parent and the child's natural or adoptive parent 
ended by death, divorce or dissolution.

[Statutory Authority:  RCW 74.04.050, 74.04.055, 74.04.057. 04-05-012, § 
388-454-0010, filed 2/6/04, effective 3/8/04. Statutory Authority:  RCW 
74.04.050, 74.04.057, 2000 2nd sp.s. c 1. 01-03-121, § 388-454-0010, filed 
1/22/01, effective 3/1/01. Statutory Authority:  RCW 74.04.050, 74.04.055, 
74.04.057 and 74.08.090. 98-16-044, § 388-454-0010, filed 7/31/98, effec-
tive 9/1/98.]

388-454-0015

WAC 388-454-0015  Temporary absence from the 
home. The temporary absence policy described in this WAC 
applies to the temporary assistance for needy families 
(TANF) and state family assistance (SFA) programs. In some 
situations, a child receiving TANF/SFA can continue to be 
eligible for TANF/SFA cash assistance when there is a tem-
porary separation of the child and the child's caregiver. There 
must be a clear expectation the absence is temporary and the 
child is expected to be reunited with the family. Temporary 
absences can't exceed one hundred eighty days except as 
described in (1)(a).

(1) For recipients, temporary absences include, but are 
not limited to:

(a) A caregiver receiving care in a hospital, substance 
abuse treatment facility, or other medical institution. If the 
temporary care exceeds one hundred eighty days, the assis-
tance payment for the person is reduced to the CPI amount 
specified under chapter 388-478 WAC.

(b) Out-of-home visits less than one hundred eighty 
days, when the caregiver is still responsible for the support 
and care of the child.

(c) A caregiver or child attending school or training as 
described in WAC 388-454-0020.

(d) Placement of a child in foster care or in the care of a 
relative or other adult, including when the child's primary 
caregiver is in a residential treatment facility. The division of 
children and family services (DCFS) must place the child and 
determine the child is expected to return to the primary care-
giver within one hundred eighty days of the placement.

(2) For applicants, temporary absences include:
(a) When the child is placed in unlicensed foster care or 

in the care of a relative or other adult and DCFS expects the 
child will return to the home within one hundred eighty days 
of removal. Benefits can also be approved for an applicant if 
DCFS determines that the child will be in the care of the 
applying adult within thirty days of authorizing assistance 
even if the child has been out of the home for over one hun-
dred eighty days.

(b) When the child is out of the home because of illness 
or hospitalization and the absence isn't expected to exceed 
one hundred eighty days.

(3) For situations described in (1)(d) and (2)(a) of this 
WAC, concurrent TANF or SFA cash assistance can be made 
for the child, only when DCFS places the child in the tempo-
rary care of an unlicensed-relative, other caregiver, or in fos-
ter care. DCFS must expect the child return to the home of the 
primary caregiver in one hundred eighty days.

(a) When the child goes into licensed foster care, the 
TANF/SFA grant to the parent continues.

(b) When the child goes into unlicensed care, whether 
with a relative or other caregiver, the TANF grant to the par-
ent continues and the caregiver can also get a TANF grant.

(4) Situations that do not meet the criteria of a temporary 
absence include, but aren't limited to:

(a) The caregiver or child is incarcerated for any length 
of time.

(b) The child ran away and there is no clear expectation 
of when the child will be returning home.

(c) A caregiver or child is away attending school and 
doesn't meet the criteria outlined in WAC 388-454-0020.

(5) A caregiver must report within five days of learning 
that a child's absence is going to be greater than one hundred 
eighty days as required under WAC 388-418-0005 and 388-
418-0007.
[Statutory Authority:  RCW 74.04.050, 74.04.055, 74.04.057, 74.04.510, 
and 74.08.090. 08-14-105, § 388-454-0015, filed 6/30/08, effective 8/1/08. 
Statutory Authority:  RCW 74.04.050, 74.04.055, 74.04.057 and 74.08.090. 
98-16-044, § 388-454-0015, filed 7/31/98, effective 9/1/98.]

388-454-0020

WAC 388-454-0020  Temporary absence to attend 
school or training. A child or caretaker is temporarily absent 
from the home to attend school or training when:

(1) The child's caretaker is attending a department 
approved vocational training program; or

(2) The child attends school or training away from home, 
as long as:

(a) The child returns to the family home during a year's 
period, at least for summer vacation; and

(b) The absence is necessary because:
(i) Isolation of the child's home makes it necessary for 

the child to be away to attend school;
(ii) The child is enrolled in an Indian boarding school 

administered through the Bureau of Indian Affairs; or
(iii) Specialized education or training is not available in 

the child's home community and is recommended by local 
school authorities.
[Statutory Authority:  RCW 74.04.050, 74.04.055, 74.04.057 and 74.08.090. 
98-16-044, § 388-454-0020, filed 7/31/98, effective 9/1/98.]

388-454-0025

WAC 388-454-0025  The department notifies a 
child's parent when we approve assistance and the child is 
living with someone other than their parent. (1) The 
department makes a reasonable effort to contact the parent 
with whom the child last lived when we find out that a child 
applying for assistance lives with someone other than the 
child's parent. We tell the parent:

(a) Within seven days of the date we approve assistance 
for the child;

(b) How to ask for family reconciliation services from 
the department; and

(c) How to request the child's address and location as 
allowed under WAC 388-428-0010.

(2) We do not notify the parent when there is evidence to 
support a claim that the parent has abused or neglected the 
child.
[Statutory Authority:  RCW 13.32A.080, 13.32A.082, 74.04.050, 74.08.090, 
74.12.290, 74.12.450, 74.12.460. 02-01-011, § 388-454-0025, filed 12/7/01, 
effective 1/7/02. Statutory Authority:  RCW 74.04.050, 74.04.055, 
[Ch. 388-454 WAC—p. 2] (6/30/08)
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74.04.057 and 74.08.090. 98-16-044, § 388-454-0025, filed 7/31/98, effec-
tive 9/1/98.]
(6/30/08) [Ch. 388-454 WAC—p. 3]


