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Technical Assistance Advisory (TAA) 2021-041
1 This advisory is an interpretive policy statement released to advise the public of the office of the insurance commissioner's (OIC) current 

opinions, approaches, and likely courses of action. It is advisory only. RCW 34.05.230(1).

The purpose of this TAA is to summarize current law and to pro-
vide guidance to health carriers. Specifically, this TAA is intended 
to assist health carriers as they work with substance use disorder 
treatment providers in complying with RCW 48.43.761.

Background: OIC has been working with the Washington state health 
care authority (HCA) to implement ESHB 2642,2 which applies to health 
plans issued or renewed on or after January 1, 2021. RCW 48.43.761 ad-
dresses coverage of an initial period of substance use disorder treat-
ment in withdrawal management services or an inpatient or residential 
treatment facility. Several questions have been raised regarding the 
applicability of RCW 48.43.761 to voluntary prior authorization for 
planned admissions. OIC has worked with HCA to develop consistent 
guidance to carriers, PEBB/SEBB contractors and medicaid managed care 
organizations (MCOs).
2 Chapter 345, Laws of 2020; codified at RCW 48.43.761.

Interpretation of RCW 48.43.761: RCW 48.43.761 provides that a 
health plan may not require an enrollee to obtain prior authorization 
for an initial period of three days of withdrawal management services 
or two business days, excluding weekends and holidays, of inpatient or 
residential substance use disorder treatment services in a behavioral 
health agency licensed or certified under RCW 71.24.037. Once this pe-
riod has elapsed, utilization review can be conducted consistent with 
the provisions of RCW 48.43.761(2).

RCW 48.43.761 does not explicitly address those situations in 
which an enrollee and their substance use disorder treatment provider 
may seek voluntary prior authorization for an admission to provide 
greater certainty of coverage for a planned or scheduled admission to 
treatment, or to seek an initial authorization of coverage for a peri-
od greater than the two or three day period provided for in RCW 
48.43.761.

OIC interprets RCW 48.43.761 to allow carriers to engage in prior 
authorization for inpatient or residential substance use disorder 
treatment if the prior authorization is voluntary and sought by the 
enrollee or their substance use disorder treatment provider prior to 
admission. However, RCW 48.43.761 does not require that carriers offer 
such an option to obtain a voluntary prior authorization.

Even when using a voluntary prior authorization process, carriers 
must still comply with all requirements of RCW 48.43.761 that are ap-
plicable in the voluntary prior authorization context.
• The minimum time frames established in RCW 48.43.761 (2)(a)(i) 

and (ii) apply to admissions that result from approval of a vol-
untary prior authorization request. A voluntary prior authoriza-
tion must address the period subsequent to the two day period re-
quired in RCW 48.43.761 (2)(a)(i).
For withdrawal management services, a voluntary prior authoriza-

tion must address the period subsequent to the three day period re-
quired in RCW 48.43.761 (2)(a)(ii).
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For example, a voluntary prior authorization for five days of 
residential substance use disorder treatment would address five days 
after the initial two business days; a total of seven days of treat-
ment would be paid for by the plan. The clinical material provided by 
the referring provider would need to support medical necessity for the 
level of care being requested for the five days of care being pre-au-
thorized.3
3 In the event a voluntary prior authorization request is denied, and the client's condition thereafter changes to meet American Society of 

Addiction Medicine (ASAM) criteria for admission, a provider may admit a client based upon their assessment of medical necessity. RCW 
48.43.761.

• For admissions under a voluntary prior authorization request, in-
cluding an initial assessment and initial treatment plan with the 
information submitted to the health plan for prior authorization 
satisfies the related requirements under RCW 48.43.761 
(c)(2)(ii). The admitting behavioral health organization must 
provide the health plan with notice of admission within twenty-
four hours.

• If a carrier has authorized treatment for a particular length of 
stay, it cannot shorten the length of the stay approved under 
that authorization on the grounds it is no longer "medically nec-
essary" under RCW 48.43.761 (2)(c)(iii).

• The provisions of RCW 48.43.761 (3) through (6) apply to admis-
sions that result from approval of a voluntary prior authoriza-
tion request.
In those cases where there is no medical necessity determination 

prior to admission, carriers may "pend" a medical necessity review de-
cision, but must pay for the services delivered from the time of ad-
mission until the time at which the medical necessity review is com-
pleted and the agency is advised of the decision in writing.4
4 RCW 48.43.761 (2)(c)(iii).

OIC and HCA have adopted ASAM criteria to define medical necessi-
ty for substance use disorder treatment and to define substance use 
disorder level of care.5 For all services covered by RCW 48.43.761, 
ASAM criteria must be incorporated into the patient assessment and 
support the treatment plan. Health plans and providers are encouraged 
to collaborate to determine the information needed to ensure medical 
necessity is met for a requested level of care and how to provide that 
information to the plans.
5 See RCW 41.05.528.

Please direct any questions about this advisory to Jane Beyer, 
senior health policy advisor, who may be contacted at janeb@oic.wa.gov 
and phone number 360-725-7043.
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